15. oktober – Den europeiske brystkreftdagen

Brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner både i Norge og i verden, og rammer omtrent 3500 kvinner her i landet hvert år. Det er en ondartet svulst i brystkjertelen, med opprinnelse i epitelceller. Kreftdødelighet bestemmes hovedsakelig av graden av avansement. Er det mulig å forhindre dens utvikling?

Oktober har vært måneden med fokuset på brystkreft siden 1985. Siden 2008 har den europeiske brystkreftdagen imidlertid blitt feiret den 15. oktober. Symbolet for kampen mot brystkreft er en rosa sløyfe. 

Hovedformålet med den europeiske brystkreftdagen er å gjøre folk oppmerksomme på viktigheten av forebygging, egenundersøkelse og bruk av spesialisttjenester. En av de viktigste forutsetningene er også å vise risikofaktorene og de første symptomene på sykdommen. Oktober er den perioden da støtte ikke bare vises til syke, men også til familiene deres, som også sliter for sine kjære. Den rosa sløyfen som ble satt på den dagen er et tegn på solidaritet med disse.

Brystkreft er den vanligste ondartede svulsten hos kvinner i verden (25%) og den vanligste dødsårsaken (14%), og pasienter med brystkreft utgjør 36% av alle kvinner som lever med kreft. Det anslås at nesten 1,7 millioner kvinner i hele verden får diagnosen brystkreft hvert år, og over 500.000 dør av det.

I disse dager blir flere og flere kvinner diagnostisert med brystkreft. Det er også skremmende at alderen på kvinner som blir rammet av brystkreft har falt betydelig. Tidligere gjaldt det hovedsakelig kvinner mellom 50 og 65 år, men i dag rammer det også yngre mennesker, helt ned i 30-årsalderen. Etter fylte 50 år oppstår 80% av brystkrefttilfellene. Problemet gjelder imidlertid alle kvinner over 20 år, derfor er det nødvendig å være føre var og utvikle vaner for å ta vare på helsen til unge kvinner. Det kan gjøres ved månedlig selvundersøkelse av brystene samt utforming av helsebevissthet.

Husk at brystkreft ikke bare gjelder kvinner. Noen menn lider også av denne sykdommen. Hvert år blir rundt 100 menn diagnostisert med denne kreften. Forskning viser at om lag 90% av brystsvulstene blir oppdaget hjemme, noe som viser at et stort antall kvinner utfører regelmessig selvundersøkelse. Heldigvis er de fleste av de oppdagede endringene ikke livstruende. Jo tidligere sykdommen er diagnostisert, jo større er sjansen for å bekjempe den.

Hva er de vanligste årsakene til sykdommen?

Dessverre er årsakene til brystkreft ukjent, men det er flere faktorer som kan påvirke dannelsen. Familiebyrder er oppført som en av dem. Risikoen for å bli syk øker når noen fra nærmeste familie (mor, datter, søster og til og med bestemor) sleit med denne sykdommen. Genetiske faktorer forårsaket av genmutasjon har også innflytelse. De gjelder omtrent 5% av tilfellene. Risikoen øker også under påvirkning av hormonelle faktorer. Kosthold er også viktig. Unngå altfor mye fet, samt usunn mat. Et annet element som kan ha en negativ innvirkning er alkohol. Overdrevet inntak av alkoholholdige drikker bidrar ikke bare til brystkreft, men også til andre krefttyper. Derfor er det verdt å begrense det til et minimum. Forskere rapporterer at for tidlig menstruasjon og sen overgangsalder har en enorm innvirkning på forekomst av kreft. Ifølge eksperter er risikoen redusert hvis kvinner ammer.

Forebygging er nøkkelen!

På grunn av det økende antallet mennesker som dør av brystkreft hvert år, er det viktig å innse hvor viktig forebygging er. Hver kvinne bør selvundersøke brystene sine en gang i måneden – etter menstruasjonssyklusen. Det finnes brosjyrer på Internett med informasjon om hvordan du kan gjennomføre en selvundersøkelse. Det er verdt å skrive ut en av dem og stikke den på speilet på badet. Hver dag vil det minne oss om selvundersøkelsen. I tillegg bør hver kvinne regelmessig utføre ultralyd, for eksempel hos hennes gynekolog. Hvis vi ikke er sikre på om vi utfører selvundersøkelsen godt, kan legen vise oss hvordan vi gjør det. Man må ikke skamme seg over å be om hjelp! Kvinner over 35 år bør også bruke tjenestene til en onkolog og ha et mammogram. Det å følge legenes anbefalinger rund brystkreftforebygging kan øke sjansen betraktelig for å bli kreftfri igjen. Derfor er forebyggende undersøkelser veldig viktige – tidlig diagnostisering gir bedre sjanse for bedring.