Diabetes – basic om sykdommen og forebygging

Diabetes

Stadig flere mennesker (inkludert barn og ungdommer) lider av diabetes mellitus (oftest bare kalt diabetes eller sukkersyke), som har blitt til en folkesykdom. Ubehandlet diabetes kan ha alvorlige konsekvenser, så hvis du observerer symptomer som kan indikere på sykdommen, er det verdt å gjøre de aktuelle testene så snart som mulig. Hva kan gjøres for å forhindre at sykdommen oppstår?

Diabetes: grunnleggende informasjon og symptomer

Diabetes mellitus er en gruppe kroniske metabolske sykdommer, der konsekvens er en konstant økning i blodsukker (hyperglykemi). Det er to hovedtyper av diabetes – type 1 og type 2 diabetes, samt svangerskapsdiabetes og LADA-diabetes. Noen studier indikerer at Alzheimer også kan være en form for diabetes som skyldes dårlig glukosetoleranse i hjernen.

Forstyrrelse av insulinsekresjon kan forekomme ved forskjellige mekanismer. Ved diabetes type 1 svekkes bukspyttkjertelenes evne til å produsere insulin. Ved type 2-diabetes øker mengden produsert insulin i utgangspunktet som et resultat av økende insulinresistens i vevet, men blir utilstrekkelig over tid og kollapser deretter. Glykemi er konsentrasjonen av glukose i blodet. Hyperglykemi er når fastende plasmaglukose er over 7,0mmol/l . Blodsukkerverdier over 7 mmol/l kan forårsake økende helseproblemer over tid og skade organer som nyrer og hjerte.

Diabetes meter
Sukkermåler, Kilde: Pexels

Selve navnet – diabetes – ser ut til å ikke være tilfeldig, fordi det kommer fra den latinske setningen som oversettes til «trekke vann gjennom kroppen» (eller «søt som honning»), som er direkte relatert til symptomene på sykdommen (høy sukkerkonsentrasjon, høy tørst med samtidig hyppig vannlating).

Hva er årsakene til diabetes?

Det er vanskelig å snakke om årsakene til diabetes isolert fra de ulike typene av denne sykdommen. Type 1-diabetes (tidligere også kjent som insulinavhengig diabetes) er forårsaket av at celler i bukspyttkjertelen mister evnen til å produsere insulin. I de fleste tilfellene er det et resultat av autoimmunitet i immunforsvaret, dvs. det er en autoimmun sykdom. Type 1-diabetes oppstår vanligvis hos barn og ungdom, og symptomene er ganske åpenbare. Selve sykdommen utvikler seg raskt, over flere måneder, til og med uker. Av alle diabetikere er det bare en av ti som lider av diabetes type1. Imidlertid er det ikke blitt oppdaget hva som forårsaker DB1 selv om hypoteser indikerer en genetisk disposisjon.

Samtidig er type 2-diabetes (tidligere kalt ikke-insulinavhengig) vanligvis en konsekvens av livsstil, forårsaket av visse miljøfaktorer, eller er forbundet med andre sykdommer. Imidlertid er innflytelsen fra genetisk disposisjon ikke helt utelukket. Kroppens vev blir mindre responsiv mot insulin, noe som igjen fører til at glukosen ikke tas opp av kroppens vev, men blir værende i blodet – derav øker konsentrasjonen. Lite fysisk aktivitet, dårlige matvaner, eller andre sykdommer (bukspyttkjertelsykdommer, hormonelle lidelser) kan vare årsaken til Diabetes type2.

Forebygging og behandling av diabetes

Forebygging er viktig i diabetes. Først og fremst – diett: variert kost, matvarer med lav glykemisk indeks (proteinrik og/eller fiberrik). Fysisk aktivitet er like viktig. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), bør du bruke minst 150 minutter i uken på det. Takket være det reduserer trening risikoen for andre sykdommer som for eksempel hjerte-/karsykdommer. Helsedirektoratet (2015) anbefaler livsstilsendring i form av kostendring, økt aktivitetsnivå, vektnedgang og røykeslutt som forebygging av diabetes type 2.

healthy food
Sunn mat, kilde: Pexels

Hypoglykemi, lavt blodsukker

Personer som sliter med diabetes og ikke har fått i seg et riktig balansert måltid i forhold til dosen medisiner og fysisk aktivitet, kan oppleve hypoglykemi. Hypoglykemi er vanlig og er vanligvis ikke livstruende. Kan ledsages av svetting, kroppsskjelv, rask pust og forvirring. Denne tilstanden kan raskt reverseres ved å gi et halvt glass søt drikke (væske fungerer raskest), et godteri, en oblat, et stykke bolle. Det finns også preparater som kan brukes i slike situasjoner for eksempel hurtigvirkende dekstrogel.